понедельник, 13 сентября 2010 г.

Managementul productiei

MINISTERUL EDUCAŢIEI AL REPUBLICI MOLDOVA


UNIVERSITATEA LIBERĂ INTERNAŢIONALĂ DIN MOLDOVA



FACULTATEA “ŞTIINŢE ECONOMICE”



CATEDRA “MANAGEMENT ŞI MARKETING”







DISCIPLINA

MANAGEMENT PRODUCŢIEI

(în limba română)



Programa analitică pentru studii universitare











































CHIŞINĂU 2010















MINISTERUL ÎNVĂŢĂMÎNTULUI ŞI TINERETULUI

UNIVERSITATEA LIBERĂ INTERNAŢIONALĂ DIN MOLDOVA

FACULTATEA “ŞTIINŢE ECONOMICE”

CATEDRA “MANAGEMENT ŞI MARKETING”



DISCIPLINA

MANAGEMENT PRODUCŢIEI

(în limba română)



Autor: Pestuşco Nina, Lector superior universitar, magistru in economie



Numărul total de ore 60

Numărul de ore de contact 60

Dintre care: Prelegeri Seminare 30

30

Lucrul individual

Credite 4



Programa a fost discutată şi aprobată la şedinţa catedrei.

Proces verbal Nr. _____ din ___________

Şef-catedră Burlacu N., dr. hab., prof univ.

Decanul facultăţii Burlacu N., dr. hab., prof univ.



Prim Vicerector Guţu A., dr., conf.univ.

















Notă introductivă



Managementul este o disciplina economica de sinteza. Managementul are un caracter multidisciplinar intrucit preia categorii economice de la doctrine economice, politici economice, economie politica, marketing, finante etc. si utiliizeaza metode statistice, matematice, sociologie si altele.

Managementul reprezinta un sistem ce include astfel de elemente cum ar fi managementul general sau teoria manageriala, managementul firmei, managementul afacerilor, managementul financiar, managementul personalului si altele. La rindul sau MANAGEMENTUL PRODUCŢIEI reprezinta baza teoretica nu numai pentru alte componente ale managementul dar si pentru alte stiinti.

Actualele fenomene a economiei de piata impun amplificarea si intensificarea preocuparilor in domeniul managementului. Situatia respectiva genereaza necesitatea inzestrarii studentilor cu cunostinti profunde in management si in primul rind in managementul resurselor umane ceea ce formeaza obiectivul principal al prezentului program.

Fiecare economie se caracterizează prin metode diferite de conducere, prin pârghii specifice de administrare şi control, de motivare şi prognozare. Fiecare regiune îşi creează un climat favorabil, ce presupune formarea de relaţii culturale, economice între ţările-membre ale regiunii. Fiecare ţară, îşi stipulează principii generale şi principi specifice de coordonare a relaţiilor cu agenţii micului business; agenţii businessului mare – corporativ; cu populaţia; cu agenţii autohtoni şi cei străini; cu departamentele / structurile proprii; etc.

Principiile, care sunt puse la baza activităţii managementului resurselor umane, nici de cum nu trebuie să afecteze negativ activitatea altor agenţi economici, statului sau populaţiei. După cum putem vorbi că ţara se mândreşte cu oamenii săi de vază, tot aşa putem menţiona în paralel şi că ne putem mândri cu companiile mari naţionale, ce au creat o cultură corporativă, au format o imagine specifică, ce ne vorbeşte despre ţara-gazdă.

Disciplina dată are ca sarcină pregătirea studenţilor la nivelul profesional, ce include capacitatea de a se manifesta ca manageri de producţie, necesitatea conceperii şi previziunii particularităţilor flexibilităţii mediului exterior, utilizarea corectă a legilor economice şi normelor corporative în relaţiile între întreprinderi şi în cadrul întreprinderii să le permită de a face analiza comparativă cu metodele manageriale din alte ţări, să le dezvolte anumite calităţi manageriale.



Aceste obiective majore se realizează prin alte obiective de referinţă, şi anume:

OBIECTIVELE FORMATIV/DEZVOLTARE:

La finele predării disciplinei “Management Producţiei” studenţii trebuie să achiziţioneze următoarele



COMPETENŢE GNOSEOLOGICE (DE CUNOAŞTERE):

1. Însuşirea obiectului, misiunii şi scopurilor producţiei în societate;

2. cunoască categoriile de bază a managementului producţiei şi principiile caracteristice formării personalului întreprinderii;

3. cunoască principiile administrării producţiei(transparenţa informaţiei, realitatea, loialitatea);

4. cunoaşterea trăsăturilor caracteristice structurii producţiei;

5. cunoaşterea principiilor calităţii producţiei, riscurilor activităţii de producţie etc.



COMPETENŢE PRAXOLOGICE (APLICARE ÎN PRACTICĂ):

1. calcularea duratei ciclului de producţie;

2. elaborarea şi calcularea parametrilor graficilor de reţea;

3. posedarea abilităţilor manageriale de lider;

4. acumularea informaţiei necesare pentru activitatea performantă a producţiei;

5. utilizarea optimală a metodelor de îmbinare în timp a operaţiunilor tehnologice.



COMPETENŢE DE CERCETARE (CREARE):

1. de a studia principiile dezvoltării producţiei în cadrul întreprinderii ;

2. cercetarea posibilităţii de reducere a ciclului de producţie;

3. studierea continuă a peţii muncii pentru angajarea personalului performant în cadrul producţiei;

4. găsirea metodelor de optimizare a structurii de producţiei în cadrul întreprinderii industriale;

5. cercetarea posibilităţilor de îmbunătăţire a activităţii de producţie etc.











DISTRIBUIREA

orientativă a orelor pe tipuri de activitati



Nr. TEMA CURS SEMINAR

1 Esenţa întreprinderii industriale 2 2

2 Structura de producţie 4 4

3 Organizarea producţiei in secţiile de bază 4 4

4 Unităţile de producţie auxiliare si de servire 2 2

5 Pregătirea producţiei 2 2

6 Managementul calităţii producţiei 4 4

7 Capacitatea de producţie şi perfecţionarea utilizării ei 2 2

8 Programarea – funcţie a managementului producţiei 4 4

9 Aprovizionarea tehnico-materială a procesului de producţie 2 2

10 Managementul calităţii producţiei 2 2

11 Riscurile în activitatea de producţie 2 2

Total 30 30



































































Conţinutul programului.





1 Esenţa întreprinderii industriale



1.1Conceptul întreprinderii industriale

1.2 Tipologia întreprinderilor





2 Structura de producţie

2.1Procesul de producţie-noţiuni, structura

2.2Clasificarea procesului de producţie

2.3Structura de producţie: definire, noţiuni, verigile componente

2.4Tipuri de structuri de producţie

2.5Căile de perfecţionare a structurii de producţie



3 Organizarea producţiei in secţiile de bază

3.1Noţiuni şi principiile organizării producţiei la întreprindere

3.2Tipurile de producţie

3.3Metodele de organizare a producţiei de bază

3.4Organizarea producţiei în flux: definire, clasificare

3.5Tipurile de îmbinare în timp a executării operaţiilor de producţie

3.6Lotul de fabricaţie: definire, caracteristici

3.7Căi de reducere a duratei ciclului de producţie



4. Unităţile de producţie auxiliare si de servire

4.1Unităţile de producţie auxiliare si de servire. Necesitatea şi importanţa lor

4.2Sarcinile, structura, clasificarea transportului intern

4.3Planificarea activităţii de transport intern şi a necesarului de mijloace de transport intern

4.4Managementul întreţinerii şi reparării fondurilor fixe

4.5Tipuri de sisteme de întreţinere şi reparaţii practicate pe plan mondial

4.6Tipuri de sisteme de întreţinere şi reparaţii planificate în Republica Moldova

4.7Planificarea lucrărilor de reparaţii. Organizarea activităţii de reparare

4.8Indicatorii pentru evaluarea activităţii de întreţinere şi reparării a utilajelor

4.9Managementul gospodăriei energetice

4.10Componenţa, sarcinile şi organizarea gospodăriei de scule



5.Pregătirea producţiei

5.1Pregătirea producţiei: noţiuni, sarcini, importanţă

5.2Proiectarea produselor

5.3Pregătirea tehnologică a producţiei

5.4Executarea, încercarea şi omologarea prototipului şi seriei zero

5.5Pregătirea materială şi organizatorică a fabricaţiei noilor produse

5.6Planificarea pregătirii producţiei



6.Managementul calităţii producţiei

6.1 Definirea şi caracteristicele calităţii

6.2Controlul calităţii, tehnicile de control

6.3Căi de creştere a calităţii produselor



In plan teoretic studentul trbuie sa se ataseze la una din viziuni selectate de la cel putin doi autori, astfel demonstrind cunostinti profunde in managementul general si capacitati de analiza a literaturii speciale.

In plan aplicat studentul trbuie sa poata folosi cunostintele acumulate in activitatea practica.





Evaluarea:





a. curenta: - referat problematizat;

- test;

- lucrari de control.

b. finala: -examen.







Recomandari din bibliografie:





1. Badea Florica. Management producţiei (ediţie revizuită). Bucuresti: Economica, 2008. 412 p.

2. Cornescu V. si al. Management. Bucuresti: Economica 1997. 378 p.

3. Cotelnic A. Managementul activităţii de producţie, Chişinău, Evrica, 2003. 184 p.

4. Dima Ioan Constantin, Nedelcu Monica Viorica. Management producţiei. Bucureşti: ALL, 2006. 318 p.

5. Dumitrescu M. Introducere in management şi management general. Oradia : Poligraf, 1995. 227 p.

6. Luca Gabriel-Petru. Management general. Iasi : Polirom, 2003. 319 p.

7. Militaru Gheorghe. Management producţiei şi al operaţiunilor. Bucuresti: ALL 2010. 289 p.

8. Nicolescu Ovidiu , Verboncu Ion. Management. Bucuresti: Economica, 2007. 436 p.

9. Zaharia Cornelia, Zaharia Marian şi al. Management. Bucuresti: Economica 2002. 290 p.





Surse din Internet



http://www.biblioteca-digitala.ase.ro/biblioteca/carte2.asp?id=494

http://www.biblioteca-digitala.ase.ro/biblioteca/carte2.asp?id=499&idb=7

1 комментарий:

  1. Numele meu este doamna Nadia Albert din Rusia, iar eu sunt o femeie fericită astăzi prin ajutorul unui împrumutător de împrumut, domnul Russ Harry. Voi trimite orice persoană care caută împrumut către această firmă de împrumut. El mi-a dat fericire mie și familiei mele, aveam nevoie de un împrumut de 500.000,00 USD pentru a-mi începe viața peste tot, fiind mamă singură cu 2 copii. Am întâlnit acest creditor credincios și DUMNEZEU care mă ajută cu un împrumut de 500.000,00 dolari SUA, la o rată scăzută. Este un om care se teme de Dumnezeu, dacă aveți nevoie de împrumut și veți rambursa împrumutul, vă rugăm să-l contactați prin e-mail-Elegantloanfirm@hotmail.com / număr Whatsapp + 393511617486

    ОтветитьУдалить